tisdag 25 mars 2014

Nils Horner

Veckans nyhet.

Den 11 mars i Afganistan blev den svenske journalisten skjuten. Nils Horner, jobbade för Sveriges radio och var tidningens preliminära källa. Han sköts ihjäl mitt på öppna gatan i Kabul, två skott i bakhuvudet av två okända män klädda i militära uniformer. När han anlände till sjukhus var det redan försent. Två män är gripna för mordet på denna svensk. Nils Horner blev inte mer än 51 år gammal.

Egna åsikter:
Jag tror att Horner blev mördad av dessa männen pga att dom inte ville att han skulle vara där och rapportera till andra länder. För att omvärlden inte ska se hur läget i Afganistan är just nu. Det gör det dock inte okej att mörda någon. Han gjorde bara sitt jobb och det är fel av männen att använda våld och faktiskt döda någon för att dom tycker det är en negativ sak han gör. Sen gör dom det inte lättare för sig själva då dom blev gripna och kommer få lida av detta nu i efterhand. Det blir också en stor nyhet att en man blev mördad så jag tror att det kommer bli värre nu då folk är mer intressanta på vad som verkligen händer i landet. Och jag tror inte att journalister kommer sluta åka dit bara för att detta hände.

Jag tycker att det var väldigt vågat utav Nils Horner att åka till Afganistan trots att det just nu är ett mycket oroligt land. Jag själv skulle nog inte utsätta mig själv för den faran då han inte är den enda journalisten som dött på en sådan resa. Det är bra att det finns folk som honom för annars skulle vi inte fått dom nyheter som vi får idag. Men det är väldigt synd att det slutade som det gjorde för denna man. Jag tycker att detta är en hemsk och mycket ledsam nyhet om Nils.

Nils Horner. 


Källor:
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18518791.ab
http://www.svt.se/nyheter/svensk-journalist-ihjalskjuten-i-afghanistan

onsdag 12 mars 2014

Ukraina

I Ukraina har Viktor Janukovytjs nu avgått som president för folket i samhället har protesterat. Han har nu flytt öster ut. I Ukraina på Krim halv ön är det en stel och spänd stämning och har varit det i ett par månader. Det är först nu det blivit värre. Putin som är Rysslands president är ute efter krim halv ön och Ukraina vill ha den kvar. Nu har det kommit ryska militärer dit men det är något Putin inte vill erkänna. Dom flesta som bor där pratar ryska och ''ses'' som ryssar. Och eftersom att båda länderna har atombomber kan det gå riktigt långt och bli farligt. Folket är oroliga för krig. Rysslands Putin vill att presidenten som avgick (Viktor) ska komma tillbaka och ta makt igen eftersom att dom var bra kompisar och kunde samarbeta med varandra eller komma överens om något.

Åsikter:
Om jag skulle vara en Ukrainska invånare skulle jag vara rädd och orolig. Jag hade knappt vågat visa mig utanför dörren. Det var på nyheterna en kvinna som bar en Ukrainsk flagga och folk som gick förbi kränkte henne och drog bort flaggan från henne. Jag hade nog försökt flytta in i landet istället även m det är jobbigt att lämna sitt hem.  Om jag istället skulle vara ryss skulle jag vara glad för att ön återigen skulle tillhöra mitt land. Krim känns dock redan som ryskt eftersom det mycket ryssar som bor där. Jag hade nog inte heller vågat stå emot och tycka något annat som ryss, eftersom Ryssland är en stormakt.

Minikurs - Hur styrs Sverige?

1. När har vi val till riksdagen?
Svar: Vi har val var fjärde år.

2. Vilka får rösta i riksdagsvalet?
Svar: Alla svenska medborgare som är minst 18 år. 

3. Nämn fakta om riksmötet!
Svar: Riksdagen samlas till ett riksmöte första tisdagen i Oktober. Riksmötet pågår sen till nästa riksmöte börjar i Oktober följande år. När riksdagen samlas för första gången efter ett val väljer ledamöterna talman och vice talman.

4. Vad gör talmannen?
Svar: Talmannen leder riksdagens arbete och kammarens sammanträden. Men talmannen får inte delta i debatterna eller rösta när olika ärenden ska avgöras. 

5. Varför har riksdagen 16 utskott?
Svar: För att riksledamöterna fattar tusentals beslut och ingen kan sätta sig in i alla dessa ärenden. 

6. Nämn några utskott!
Svar: Utbilningsutskottet, skatteutskottet, försvarsutskottet.  

7. Nämn något om kompromisserna i utskotten.
Partierna kompromissar med varandra eftersom att inget parti har en egen majoritet.  

8. Förklara uttrycket: betänkande. 
Det är som förslag man skickar in till riksdagen.

9. Hur många sitter i Sveriges riksdag?
349 st. 
  
10. Förklara uttrycket: acklamation. 
 Det är ett beslut riksdagen tar utan omröstning. 

11. Nämn fakta om voteringar. 
 Det är i frågor där oenigheten är stor och folk begär en omröstning. 

12. Vad gör statsministern? 
 Det är en partiledare som fått i uppdrag att bilda en regering. Det är även den som utser vem som ska få ingå i regeringen.

13. Vad kallas statsministerns medarbetare?  
 Statsråd eller ministrar.  

14. Vad gör ett departement? 
 Som departement ansvarar man för ett speciellt samhälle. 

15. Ge exempel på ett departement. 
 utbildningsdepartementet, bostadsdepartementet, försvarsdepartementet.

16. Vad innebär en monarki?
 Det innebär att en kung eller drottning är landets statschef. 

 17. Nämn fakta om kungens makt. 
 Han har ingen politisk makt. Kungen deltar inte i regeringens sammanträden.  

18. Vilken är kungens viktigaste uppgift? 
Hans viktigaste uppgift är att representera Sverige som dess statschef. Han tar emot främmande länders sändebud och genomför statsbesök i andra länder. 

tisdag 4 mars 2014

No sammanfattning.

Sammanfattning:
Texten jag läste handlar om värme och hur det påverkar material i olika tillfällen. Ett exempel var när man skulle få av ett lock på en syltburk som sitter fast, det lättaste sättet var att spola varmt vatten på både locket och burken. Och varför det är så är för att ämnen utvidgas av värme. Ju varmare desto större blir utvidgningen. Det är så för att atomerna och molekylerna börjar röra sig mer och mer och behöver mer plats när temperaturen stiger. Det är stor skillnad från ämne till ämne. Alla ämnen utvidgar sig inte lika mycket som andra. Så värme är alltså ett mått på hur mycket atomerna och molekylerna rör sig.


Dom två sista sidorna handlade om termostater, temperatur, termometer och så fick man läsa om hur värmen i ett strykjärn fungerar. Eftersom att olika tyger tål olika temperaturer måste man kunna ställa in olika på ett strykjärn. Det fungerar genom en termostat. I termostaten finns en bimetall, två olika metaller som utvidgar sig olika mycket beroende på värmen. Och så fungerar den som en strömbrytare beroende på vilket håll bimetallen böjs åt. En termometer är en annan sak, det finns både med och utan vätska fast man mäter samma sak. En termometer är ett glasrör som innehåller vätska i olika färger oftast är det röd och blå. När det blir varmt utvidgar sig vätskan och skjuter på höjden eller tvärt om ifall det är kallt. Det är så vi mäter hur varmt eller kallt det är och det gör vi med hjälp av celsiusskalan som Anders Celsius kom på. På en termometer mäter man i grader celsius (oC).  

Frågor: Varför utvidgas ett ämne av värme?
Hur fungerar en termostat?