fredag 28 februari 2014

Book Review

Black Beauty.

I reed a book called Black Beauty. It's about a horse which tells of his life. First when he was born on a farm. When he lived there as any other horse kids.Then he's mother told him that he is not like the others. He will move from the farm and start working in a different place. He would work with moving people, that his mother did. Then he came to the new place where he would be working. And where he got his name Black Beauty of his color.

Black Beauty has moved a lot from farm to farm and now he just came to a new place. They are not so kind to him there and he miss the old place. Black Beauty has got one new friend. Her name is Ginger. Ginger is a good horse. But she can be bad, for the people that are not kind to her. Ginger and Black beauty is on a place that called Earls Hall.


torsdag 27 februari 2014

Konsekvensetiker

Om dödsstraff är rätt eller fel kan man diskutera. En konsekvensetiker menar troligen att dödsstraff är bra för samhället för att man måste tänka på konsekvenserna. Om det är en person som har begått massmord förtjänar den personen inte att leva. Om en person tagit någon annans liv är det egentligen rätt att den inte förtjänar att leva själv. Jag tycker det är bättre med dödsstraff än att få livstids fängelse, för på många ställen har man det ganska så bra för att ha begått mord eller något liknande. Tycker dock det ska vara en gräns på dödsstraff så att det inte blir att någon som är oskyldig åker på dödsstraff för att den är misstänkt. Det ska vara något grovt som mord, massmord eller något liknade för att man ska förtjäna att inte få leva mer, på det viset skulle man kanske kunna minska på kriminalitet och mord.

En konsekvensetiker som är mot dödsstraff menar troligen att det inte är bra med dödsstraff för att det är aldrig okej att döda. Då kommer det aldrig sluta, barn och ungdomar ska inte behöva växa upp med att det är okej att döda människor, även om den faktiskt har gjort fel. Och att alla människor som blir straffade kanske inte är skyldiga. Då kan det bli så att man tar livet på helt oskyldiga människor och dp förtjänar ju faktiskt dom som gjorde det också att inte få leva. Allt handlar om hämd. Och jag tror att det kommer bli ett mer våldsamt samhälle om det är okej med dödsstraff. Man ska inte uppmuntra folk till att döda för att det är okej. För det är det inte någonstans. Då är det bättre med livstids fängelse så den person som begått mord eller något liknande får lida med det i resten av sitt liv och sitta inne i fängelse.



Varför finns religion?

Filmen handlade om religion i världen. Varför finns religion?  Religion finns för att man ska kunna söka hjälp, tröst, och be om förlåtelse. Folk med samma religion har en gemenskap. Att vara troende och tro på en viss religion är en livsstil, en livsstil man delar med så många andra människor. Alla människor tror på olika gudar eller högre människor beroende på vilken religion man har.

Sverige är det land som är minst troende och mest ''egotippat''. Medans ett land som Indien är ett land som är mycket troende och nästan alla tror på samma religionen. Det är så vanligt så att det bara blir att man går efter den. I filmen fick man följa olika personer som hade olik tro. En av personerna var en AIK suporter, hans tro är inte religiös. Hans gud är AIK:s grundare, det är där han känner trygghet, gemenskap och kärlek. Som han delar tillsammans med dom andra suportrarna.  Andra personer kanske har sin trygga plats i tex, en kyrka, muské eller någon annan plats. Vi fick också följa en fattig familj som inte hade någon speciell tro utan flera olika, familjen sökte tröst hos den gud som fanns närmast till hands. Det var alltså olika gudar dom bad till och inte en speciell bestämd religion.

Jag tycker att det är bra att det finns olika religioner. Som jag skrev tidigare är det en gemenskap med människor som har samma tro och religion. Det är ett sätt att söka hjälp, förlåtelse, vänskap och kärlek. Det finns negativa saker med religion också men så är det med allting. Och jag tycker det är bra att det finns så olika religion och att man har rätt till att bestämma själv vad man vill tro på.

Hur ser en hindu eller buddist på människa, livet och döden.

Just nu är jag 15 år, jag bor i Indien och är en hindu. Jag bor med min mamma och mina tre syskon i ett litet gammalt hus, det är inte så stort så vi får dela rum alla syskon. Jag föddes till hindu så jag har inte valt vilken religion jag skulle tro på. Jag tycker om denna religionen, fast det finns alltid nackdelar också. Det finns inga direkt rätt och fel (etik) och man får tro på vilken gud man vill. Sen finns det tre ''huvudgudar'' Brahma som sägs vara guden som skapade allt. Sen har vi Vishnu som är guden som håller reda på allt och alla, vi ber även till Krishna som är Vishnus avatar. Den sista huvudguden är Shiva som är livets och dödens gud. Vi tror på många gudar då kallas det för polyteism. Det är till skilland från budismerna där tror man bara på en gud vilket kallas monoteism.  I min familj har vi inte så mycket pengar och lever mycket enkelt, vi alla är asketer. Så om jag hade levt tidigare hade jag varit en bonde i kastsystemet men är glad att jag inte är bland dom kastlösa. Vi tror på karma om vi är goda mot varandra och behandlar varandra väl kommer vi få god karma. Det är viktigt för oss. Tillskillnad från onda människor, jag hoppas att dom kommer få ond karma och själva bli behandlade som dom behandlar allt vanligt folk.
I vår religion tror vi på återfödelse det menas med att våra själar lever vidare efter döden. Det är Atman som är en individuell själv som fortsätter leva kvar även om kroppen och skalet är dött. Det vill man helst inte, det är någonting man vill slippa. För helst av allt vill man uppnå moksha och då ansluta sig till Brahman. Man vill helt enkelt bli av med den fysiska världen och uppgå till världssjälen.


Motivering för mitt slöjdarbete.

Jag ska göra en sommarklänning. Jag har valt att göra denna för att jag ville utmana mig själv och testa något svårare. Förra terminen gjorde jag ett grått bandeau linne så därför ville jag utveckla och göra en klänning denna gången. Jag har velat köpa en liknande klänning men inte hittat i butiken. Därför tänkte jag att detta var ett bra tillfälle så kan jag skapa den precis hur jag vill ha den och göra den i en modell som anpassar sig till mig kroppsform och längd.

Klänningen ska vara en kort modell och axelband. Jag ska göra den i vanligt svart t-shirt tyg. Baksidan ska vara öppen i ryggen. Och det ska finnas ett flätat band som ska gå hela vägen runt halsen och ner runt öppningen i ryggen.

Om tyget.
Jag valde att välja t-shirt tyg för att det är ett mjukt tyg. Och det är lagom tjockt till en klänning. Jag tycker om färgen på t-shirt tyget och det passade bra till mitt plagg. Tyget består av bomull. Bomull är ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet. Bomullen är ''känt'' för god slitstyrka och
tvättålighet. Bomull svalkar också när det är varmt, och är bekvämt att ha på sig. Den odlas främst i Indien, Kina, USA och Brasilien. Det odlas alltså inte i Sverige.

Min skiss har försvunnit så jag har fått göra om den, då jag valde att ändra lite på klänningen och ha axelband istället för att den ska vara uppvikt i armarna som jag hade tänkt först. Jag ska ta en modell som redan finns och utgå ifrån den. Sen ska jag göra om detaljerna så det blir som jag vill ha den.
Jag ska utgå från mallen som heter B av dessa på första bilden. Och så ska jag ta bort armarna och ändra i ryggen. 
På andra bilden är en klänning jag hittade på internet efter jag hade bestämt mig vad jag skulle göra för klänning. Men det är något liknade denna som jag tänkte göra. Fast jag ska lägga till detaljer och inte ha samma tyg.

Hur jag gjorde.
Här har jag först målat ut min mall på ett mönsterpapper och sedan klippt ut mina två delar. Efter det vek jag mitt tyg och nålade fast mina bitar på det svarta tyget. Sen klippte jag ut bitarna, jag hade 1cm sömsmån på kanterna och 4 cm på kortsidan.

Sedan sydde jag ihop mina båda delar på en vanlig symaskin. Jag sydde med raksöm för att lätt kunna ta upp det om den inte skulle passa. När jag sytt ihop den lätt fick jag nåla lite i klänningen och sen sy om den lite för att den skulle passa bättre till min kroppsform. Då jag gick efter en mall som redan vad klar.

När jag var klar med det började jag med en detalj jag ska ha på min klänning. Det ska vara ett flätat band runt om halsen och ner i ryggen hela vägen runt. Som ni ser på bilderna nedanför. Jag klippte ut tre remsor från mitt tyg och flätade en vanlig fläta av dom.

Och såhär blev då en bit av resultatet:



Ritning


'
Estetisk och kulturella uttryck. 
Jag anser att denna typen av klänning användes mycket runt 1980 talet i USA. Då det var mycket popband som spelade och klädde upp sig med lite korta klänningar på scenen. Sen har det utvecklats och modet kom även till Sverige. Denna typen av klänning är modern ännu idag. Det var mycket färger på den tiden men idag är det mer i enkla färger. 

Här är färgerna min klänning ska finnas i. Jag ska tillverka den svarta. Den finns i svart, blå, röd och rosa. Till klänningen kan man ha ett skärp som ser ut såhär. 


Fortsättning på klänningen. 
Nu ska jag sy bort lite i ryggen så att det blir en öppning som jag vill ha det. Då ska jag försöka ta hjälp av Veronica så hon kan klippa när jag har på mig klänningen så man ser exakt vart jag vill klippa av. Sen syr jag ihop det med en overlock. Sen ska jag sy ihop klänningens kanter det gör jag också med hjälp av en overlock så det blir fina sömmar. Sedan ska jag fästa min fläta runt om öppningen. Det ska jag tänka ut ett bra sätt att göra på. Jag har några ideer men ska tänka och försöka komma på en idee som kanske är bättre. Jag tänkte att man kunde göra några öglor och lägga flätan igenom. Då måste man bara se till att öglorna sitter tight så att inte flätan åker runt eller flyttar sig så mycket. Det kommer ta långtid så istället kan man sy för hand med svart tråd och fästa flätan efter man syrt klart hela klänningen. Då blir det en hot couture på en lätt nivå. 



Nicole 9:2

tisdag 4 februari 2014

Pluto.

Vad skiljer den tidigare planeten, numera dvärgplaneten, från de klassiska planeterna? 
Svar: Pluto är en mycket liten planet, och när forskarna hittade fler ''små planeter'' som var större än Pluto kunde inte den heller räknas som planet. Pluto har inte rensat sin omloppsbana på andra himla kroppar, Och Planeten har inte en regelbunden eliptiskbana runt solen. Pluto uppfyller inte kraven för att kunna kallas planet och därför klassificeras den nu som en dvärgplanet. 

Varför bör Pluto inte betraktas som en planet? 
Svar: Det finns så många andra ''små planeter'' som inte är planeter och som är större än Pluto. Därför kan man inte kalla Pluto en planet längre heller. 

Finns det anledningar till varför Pluto fortfarande bör betraktas som en planet? 
Svar: Eftersom att pluto har en omloppsbana runt solen bör den fortfarande betraktas som en planet. 


Källor:
http://www.ne.se/enkel/pluto
http://www.expressen.se/nyheter/varfor-ar-inte-pluto-en-planet-langre/

Sammanfattning.
Varför Pluto inte längre får betraktas som en planet har med olika saker att göra, forskare har med åren upptäckt flera dvärgplaneter som liknar Pluto till storlek och även större. Det finns tre krav för att det ska kunna kallas planet. Den måste ha en omloppsbana runt solen, vilket Pluto har. Dock inte lika rund som dom andra 8 klassiska planeterna. Plutos omloppsbana är elleptisk och dessutom korsar Neptunus omloppsbana. Att ha tillräcklig massa för att självgravitationen ska övervinna materialets hållfasthet, och att den ska ha rensat bort material nära sin omloppsbana. Eftersom Pluto inte har rensat sin omloppsbana kan inte denna planet klassificeras som en planet och därför är det bestämt att även Pluto är en dvärgplanet. Dem 8 klassiska planeterna i vårt solsystem är Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.